Pärlan -barnens rullande bibliotek

Med rätt förutsättningar kan det minsta sandkorn bli en Pärla!

Pärlan har besökt över 1200 barn i Norbergs kommun 2023!

Förskolor

Pärlan har besökt alla förskolor i Norbergs kommun. För de minsta barnen har vi läst Ut & Gå av Anna-Clara Tidholm (Alfabeta) Tillsammans har vi tränat ord och rörelser.

För mellanstora barnen har vi läst Det var det fräckaste! av Werner Holzwarth (Berghs). Tillsammans har vi utforskat hur olika djurs bajs ser ut och alla barn har bakat bajskorvar med trolldeg och gjort en fin tavla till avdelningen.

De stora barnen fick besök av Alfons Åberg i sin hemmagjorda helikopter när vi läste Aja Baja, Alfons Åberg av Gunilla Bergström (Rabén&Sjögren). Barnen fick även prova på att slå ner en spik.


Föreningsbesök

Pärlan deltog bland annat på Norbergs cykelklubbs fina avslutning och Barnens kulturdagar i Karbenning som anordnades av Karbennings intresseförening.
Förskoleklasser & lågstadiet

I år har Pärlan rullat in på Källskolan och besökt alla förskoleklasser och hela lågstadiet. På besöken har barnen bland annat lånat böcker till klassrummet.  

Ett mobilt bibliotek är ett fantastiskt sätt att göra böcker och läsning tillgängliga för alla. Med Pärlan kan vi besöka olika delar av samhället och nå ut till en större målgrupp. Dessutom kan det hjälpa till att främja läsning och litteratur bland barn och unga genom att besöka skolor och förskolor. Barnens rullande bibliotek är också en plats för gemenskap och kunskapsutbyte, och kan fungera som en social knutpunkt i samhället. 

  I Pärlan kombinerar vi olika konstformer med fokus på berättande. Sångstunder, dans, barnyoga och skapande workshops.

Och med utgångspunkt från litteraturen levandegör vi berättelser.

 

Pärlan från Eslöv

Hur kan vi nå ut till fler barn i Norbergs kommun? En husvagn såklart!
Vi hittade den perfekta husvagnen ända nere i Eslöv. Klas körde de långa milen till Skåne för att titta på den, och det var "Kärlek vid första ögonkastet".

Uppgradering av Pärlan

Vi satte genast igång att måla och utrusta pärlan med böcker, spel, färgpennor och såklart sydde vi ett soltak!

Premiärturen till Bolagshagen

Vilken succé! Pärlan lockade massa besökare, stora och små. Barnen lekte, läste, ritade och skrev. En riktigt mysig dag tillsammans.

Svanen

Vi har besökt bostadsområdet Svanen i Norberg. Först såg det ut som att ingen skulle komma, men vi hade fel. Vi läste och spelade memory. SVT var där och gjorde ett fint reportage.

Skallberget

Det var gassande sol när Pärlan styrde mot bostadsområdet på Skallberget. Det blev både spontandans, bokläsning och skratt till Annika Leone och Bettina Johanssons bok Bara rumpor på camping. Och kanske det bästa av allt så kom Pia i Stora skogen på besök och sjöng och spelade tillsammans
med barnen.

Besök på
förskolor och
Fritids

Vi har gjort besök på våra förskolor i kommunen. Vi har bland annat delat ut de gula tygkassarna med böcker som varje förskola har till utlåning. Vi har också sjungit, läst och busat. Det har även blivit många fina samtal.

Evenemang

Pärlan besöker olika evenemang för att sprida glädje och uppmuntra till läsning. 

Sommarbok i Bergslagen

Pärlan besöker Sommar i Bergslagen och har bland annat högläsning, sång och andra aktiviteter under kulturfestivalen i Tingshusparken i Norberg. 

Världsbokdagen

Biblioteket uppmärksammar Världsbokdagen som instiftats av Unesco (https://unesco.se/varldsbokdagen/Självklart är husvagnen på plats utanför biblioteket. Detta år med Jennifer Ashbourne som gäst. 
Koreografiska utflykter

I skogskoreografin Koreografiska utflykter tog dansarna Jannine Rivel och Amanda Billberg med deltagarna på en utflykt rakt in i skogen, genom gläntor, i mossa och ris, mellan rotsystem och över stenar. I Koreografiska utflykter får barn genom dans, rörelse och poesi utforska skogen i berättandets tecken.